Telefon

06-30/952-4368

E-mail

gyogyitoter@gmail.com

Nyitvatartási idő

Hét minden napján

Miért fontos tudatos szülőnek lenni?

Mert a gyerek átveszi érzelmeinket, gondolatainkat. Minél kisebb, annál jobban. 

Magáénak tudja a mi hitrendszerünket. Nem tud különbséget tenni aközött, hogy ez az ő szorongása vagy a szülőé!

Ha a szülő sokszor ingerült a körülötte lévő események miatt és nincs türelme a gyerekhez, akkor a gyerek úgy fogja érezni, hogy ő nem fontos, nem szerethető. Hiába hallja, hogy “szeretlek kisfiam”, ha nem érzi a figyelmet, amire ő vágyna. 

Ez hosszabb távon önértékelési problémákat okozhat. Nem a szülőt, hanem saját magát nem fogja szeretni. Az önszeretet sérülése vagy hiánya az élet számtalan oldalára beférkőzik. Ha nem szeretem magam eléggé, akkor nem vagyok érdemes mások szeretetére, a sikerre vagy bármi másra. 

Talán elsőre érthetetlen, hogy miért okoz akkora érzelmi kilengést egy látszólag nem túl nagy dolog. Persze hogy kinek mi a nagy dolog, az nézőpont kérdése.

Nagyon gyakori, hogy egy gyerekkori esemény aktívál egy generációs vagy előző életbeli traumából eredő érzést, ami a gyerek jelen életbeli negatív érzését felnagyítja és egészségügyi vagy érzelmi blokkot okoz. Ezért fordulhat elő, hogy ha megkérdezzük, hogy milyen esemény indított el egy nem kívánt folyamatot, nehéz rá visszaemlékezni.

Ha a szülő érzelmileg rendben van, a gyerek is jól van. Ez nem azt jelenti, hogy mindig minden csillámporral van hintve, hanem azt, hogy úrrá tudunk lenni a nehéz helyzeteken. Nem szégyen kimondani, ha valami bánt minket mint felnőtt, ebből is tanul a gyerek. 

Például: Ma nagyon nehéz napom volt, mert határidős munkát kellett leadnom. Fáradt vagyok, ne haragudj most nincs türelmem játszani. (persze minden nap nem lehet kifogás) VAGY Rosszkedvű vagyok, mert összevesztem XY-al. VAGY Szomorú vagyok, mert …

Ha ismered a megfelelő technikákat, ezekből az érzésekből rövid idő alatt rendbe jössz. Ebből azt tanulja meg a gyerek, hogy nem kell a szenvedésben sokáig időzni. Megengedheti magának, hogy valami megbántsa, szabad róla beszélni, de aztán túl kell rajta lépni úgy, hogy megoldjuk, feloljuk és nem úgy, hogy szőnyeg alá söpörjük.

Az olvasottak alapján ez most nagy feladatnak tűnhet, de tapasztalva azt, hogy az általunk használt és tanított technika milyen gyorsan segít a szemléletformálásban, a nézőpontváltásban, bíztatunk hogy kezd el a változást még ma.

Ha van olyan technika, amit korábban tanultál, csak nem használod, frissítsd fel az ott tanultakat. Olvass téged segítő tartalmakat, keress támogató közösségeket.

Ha kíváncsi vagy arra, mi miben tudunk segíteni, olvasd el blog bejegyzéseinket, facebook posztjainkat, ismertetőinket a honlapunkon.

Várunk szeretettel!

Ajánlott cikkek